Fortsätt till huvudinnehåll

SO-prov Norden

 Hejsan!

Efter höstlovet har vi arbetat i SO med Nordens länder. 

Nästa Torsdag (17/12) kommer vi att ha ett prov om Nordens länder. Eleverna kommer att få med sig ett papper idag där det står lite fakta om varje land och sedan frågor som de ska tänka extra på inför provet. Vi har gått igenom alla dessa saker på lektionerna så det som står på pappret är en sammanfattning om Nordens länder. Då det finns elever som är hemma och inte får pappret med sig idag så kan ni läsa här under vad som står om länderna och vad eleven ska kunna inför provet. Läs gärna tillsammans hemma med eleverna och ställ frågorna som finns med.

Norge

Norge är ett land med många berg som på norska kallas för fjäll. I Norge bor det ca 5,3 miljoner invånare. Norges huvudstad heter Oslo och där bor kungafamiljen, Norges statsskick är alltså monarki då de har en kung som är statschef. Kungen heter Harald. I Norge pratar man norska. Valutan i Norge heter norska kronor.

Norge har en lång kust med djupa havsvikar som kallas för fjordar och det går flera mil in i landet från havet. Norges högsta berg heter Galdhöpiggen och är 2 469 meter över havet.

I Norge blir det aldrig riktigt kallt under vintern. Golfströmmen har avgörande betydelse för det varma klimatet. Golfströmmen är en varm havsström som går från Mexikanska golfen genom Atlanten och upp utanför Norges kust. Temperaturen på vintern i Norge och andra länder på samma breddgrad kan skilja sig med flera tiotals grader.

Svalbard heter en ögrupp som tillhör Norge. Den ligger ungefär 80 mil norr om Norge och nära Nordpolen. På Svalbard är vintern extremt kall och mörk men under den korta sommaren är det ljust dygnet runt för att Svalbard ligger norr om polcirkeln.

 Danmark

Danmark är ett platt land som saknar höga berg. Danmarks högsta punkt på fastlandet är Möllehöj 170,86m över havet. Danmark har 5,8 miljoner invånare och är landet med flest invånare efter Sverige som har ca 10 miljoner. Köpenhamn är Danmarks huvudstad och den ligger på ön Själland. Danmarks statsskick är monarki och de har en drottning som statschef, hon heter Margrethe. Valutan i Danmark heter danska kronor.

Utmed Danmarks kuster finns långa sandstränder. Där flyttas sanden runt av havets vågor och när det blåser flyger sanden iväg. Det kallas för vågerosion och vinderosion. Sanden kan hamna på vägar och ställer till stora problem för trafiken. Man har planterat växter på stränderna som hjälper till att hålla kvar stranden när det blåser.

Grönland och Färöarna tillhör Danmark men är självstyrande. Grönland är världens största ö och till stora dela täckt av en tjock inlandsis. Tidigare bodde bara eskimåer där men idag lever och bor ca 58 000 människor på Grönland. De flesta arbetar med fiske eller med att ta emot turister.

Färöarna är en mindre ögrupp i Atlanten och där bor det 50 000 människor. De flesta arbetar med fiske eller fårskötsel.

Att tänka på till provet:

Vad heter huvudstäderna?

Hur många invånare har länderna?

Vad heter de högsta berget och toppen i Norge och Danmark?

Vilket land har fjordar?

Vilket land har vågerosion?

Vilket statsskick har landet?

Har Danmark och Norge någon ö/ögrupp?

Hur bidrar golfströmmen till värmen i Norge?

Finland

Finland som även kallas för ¨de tusen sjöarnas land¨, gränsar till Sverige, Norge och Ryssland. Finland har ca 5,5 miljoner invånare. Huvudstaden heter Helsingfors. Finland har en president som statschef som heter Sauli Niinistö och deras statsskick är republik. I Finland använder man valutan Euro. Det högsta berget är Ridnitsohkka som är 1 324 meter över havet.De flesta finländare pratar finska men det finns de som även pratar svenska. I de finska skolorna har man undervisning i svenska då det är deras andraspråk. Det finska språket skiljer sig från det svenska. Finland heter ¨Suomi¨ på finska och Sverige heter ¨Ruotsi¨. 

Åland är en ögrupp med 6 500 öar som tillhör Finland. Ögruppen ligger mellan Finland och Sverige. Åland har ca 29 000 invånare och deras största stad är Mariehamn. På Åland pratar de svenska och har euro som valuta. Åland är självstyrande med egen riksdag som stiftar lagar. De har även en egen flagga och egna registreringsskyltar.

Island

Island är en ö som ligger i norra Atlanten. Island har ca 364 000 invånare och huvudstaden heter Reykjavik. Deras statsskick är republik då de har en president som statschef. Presidenten heter Gudni Johannesson. På Island använder man valutan isländska kronor och språket man pratar där är isländska. Island har ett ovanligt landskap. Vid kusten finns djupa fjordar och längre in i landet finns höga fjäll där den högsta bergstoppen heter Hvannadalshnjúkur och är 2 110 meter över havet.

Längre in i landet finns även vulkaner och flera glaciärer. En glaciär är ett område med kallt klimat och bildas när snö som packats till is inte smälter bort under den varmare årstiden. Den största glaciären i Europa ligger på Island och heter Vatnajökull. Island är en vulkanö som består av stelnad lava. Efter tusentals år av vulkanutbrott steg Island upp ur havet som en ö i Atlanten. Det finns fortfarande några vulkaner som är aktiva och den mest kända vulkanen heter Hekla. 

Att tänka på till provet:

Vad heter huvudstäderna?

Hur många invånare har länderna?

Vad heter de högsta bergen på Island och i Finland?

Vad är en glaciär?

Vilket land är en vulkanö?

Vilket land kallas för ¨de tusen sjöarnas land¨?

Vilket statsskick har länderna?

Har Finland och Island någon ö/ögrupp?

På vilket sätt är Åland är självstyrande?

Mvh Amanda 

Populära inlägg i den här bloggen

v.41

Hej! Vilka kreativa barn ni har! På lunchrasterna har flera i 3A börjat fläta med gräs, vissa har tagit in sina konstverk och visat för klassen. När vi pratade om det sa de att de fick inspiration från Arkeologens dotter. Arkeologens dotter är en serie om forntiden som 3A har sett. När de hade sett den serien blev de själva sugna att prova. Jag är så imponerad av deras entusiasm och driv och det bådar gott till fortsättningen. Här är ett exempel på en grupp som har flätat Igår hade kyrkan en tema samling för oss som både 3A och 3B var på. Det handlade om den gyllene regeln och hur vi ska vara mot varandra. Efter det fick vi med oss den gyllene regeln för att färglägga i klassrummet. Till veckan är allt enligt schemat och bokbussen kommer på Onsdag. Vi vill önska er alla en trevlig helg!

Prov NO - naturen på vintern

 Hej!  Den 26/2, torsdag vecka 8, kommer eleverna att skriva prov i NO om naturen på vintern. Inför detta kommer vi att förbereda oss i skolan genom genomgångar, arbete i aktivitetsboken och eventuellt också en liten "mini-exkursion" där vi går ut och tittar på olika saker utomhus. Det kan vara så att exkursionen hamnar efter sportlovet, men eleverna är medvetna om detta. Eleverna kan med fördel redan nu börja förbereda sig inför provet på olika sätt, men absolut inte ett måste. Här nedan kommer lite tips på vad ni exempelvis kan göra tillsammans med era barn. Passa på att vara ute under lediga stunder och titta på allt fantastiskt som finns runt omkring i skogen. Det kan vara att söka spår efter olika djur, titta efter gnag på träd eller bajs i snön. Man kan även titta på hur träden ser ut, tex lövträden utan löv och barrträden som fortfarande har barren kvar. En spännande sak ni kan göra är också att gräva er ner till marken. Där kommer ni att upptäcka att mossan fortfarand...